Sarımsak Hasadı

Sarımsak hasadının başarılı bir şekilde yapılabilmesi için öncelikle kuru veya taze olup olmadığına bakılır. Sarımsak Hasadı Temmuz ayının 2.haftasında yapılır ve başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir. Sarımsağın başlarının olgunlaşma zamanı aslında dikim zamanına bağlı olarak değişebilmektedir ancak uzmanların belirttiği en iyi zaman Temmuz ayının 2.haftasında hasadın yapılması gerektiğidir. Hasat öncesinde olgunlaşma sağlamak adına sarımsak saplarının yatırılması da gerekir. Bu saplar yeteri kadar kuruduğunda kuru ve güneşli bir hava çapa ile çıkarılabilir.

Sarımsak Hasadı elle yapılmamalıdır. Bu durum ürünün baş kalitesini bozabilir. Sarımsağın 4-5 gün tarlada bekletilerek kurutulması gerekmektedir. Eğer yağışlı bir bölgede iseniz bu işlem kapalı bir yerde yapılmalıdır. Sarımsaklarda hasat uygulaması, yapraklarının iyice kurumaya başladığı dönemde yapılmaktadır. Daha sonra hevenkler halinde asılarak depolanabilen sarımsaklarda yaprakların tam kuruması beklenmeyebilir. Belirttiğimiz üzere hasat tarihleri dikim tarihi ve bölgeye göre değişkenlik göstermektedir. Bu anlamda işlemi kesinlikle çapa ile yapmanızda fayda var. Sarımsaklarda sıralı bir dikim yapılmışsa hasat işlemini makineyle de yapabilirsiniz. Bu şekilde hizmet veren soğan hasat makinelerinden yararlanarak toplayacağını sarımsakları kurumak için 1-2 gün tarlada bekletebilirsiniz. Daha sonra yapraklarını ovarak depolayabilir ve pazara hazır hale getirebilirsiniz.

Sarımsak Hasadı Sonrası Depolama

Sarımsak hasadından sonra depolama işlemi de oldukça önemlidir. İklim kontrollü depolarda uzun süre muhafaza edeceğiniz sarımsaklar, basit depolarda kısa süreli muhafaza edilir ve kalite kayıplarına neden olabilir. Sarımsakların 0 derecelik sıcaklıklarda v %75 nem oranında muhafaza edilmesi gerekiyor. Bu depolamanın süreci ise 6 ile 8 ay olarak belirlenmiştir. %5’lik bir kayıpla da karşılaşabilirsiniz.

Sarımsaklardan en üst düzeyde verim alabilmek için bu uygulamalardan yararlanmanızda fayda var. Sarımsak hasadı önemli bir işlemdir ve üretimde kullanılan diş ve baş seçimleri, verim düzeyini de doğrudan etkiler. Düzgün şekilli ve az sayıda iri baş kullanmanız, sarımsağın çok daha verimli olarak ortaya çıkmasını sağlayacaktır. Tohumlarının depolanma süreci ise 18 ile 20 derecelik sıcaklıklarda başlamalıdır. Bu sıcaklığın 15 derece altına düşmesi durumunda çiçek sürgününün ortaya çıkma olasılığı ciddi anlamda artar.

Bir önceki yazımız olan Sarımsağın Dikildikten Sonra Bakımı ve Çapalaması başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.