Sarımsağın Dikildikten Sonra Bakımı ve Çapalaması

Ülkemizin her bölgesinde yetiştirilebilen bir sebze olan sarımsak, dikiminden sonra özenle bakılmalıdır. Sarımsağın Dikildikten Sonra Bakımı ve Çapalaması bilgilerine geçmeden önce yoğun bir kök oluşumuna sahip olduğunu ve ekonomik anlamda üreticilere kolaylık sağladığını unutmamak gerekiyor. İklim ve toprak isteği bakımından sıcaklığın artması ya da azalması durumunda sarımsağın gelişme süresinin yavaşladığı da bilinmelidir. Bu durumla birlikte yüksek nemin bazı hastalıklara neden olduğunu söyleyebiliriz. Toprak isteği yönünden seçici olan sarımsak zengin bir toprakta yetişir ve bu toprakların alüvyonlu olması çok önemlidir. Yemeklik soğanla benzer özellikler gösteren sarımsağın yetiştirilme şeklinde kullanılan dişlerin seçimi önemlidir. Dişlerine ayrılarak dikimi yapılan sarımsak ayrı partiler halinde dikilir.

mqdefault

Sarımsak Bakımı ve Çapalama

Toprağın gübrelenerek gerekli dikim şartlarına hazır olmasının ardından farklı hastalıkların oluşmamasını önlemek için düzenli çapalama yapmanız gerekiyor. Sarımsakların oluşma dönemi kurak geçiyorsa sulama tekniklerinden yararlanılır. Taşköprü Sarımsağın Dikildikten Sonra Bakımı ve Çapalaması yapıldıktan sonra Nisan ayında tam soğan haline gelmeden toplanması gerekiyor. Ayrıca sarımsakları nisan ayında ektiyseniz Haziran ayının ilk günlerinde hasat etmenizde fayda var.

Sarımsakların sökülmesi sırasında çapa kullanılması şarttır. Oluşum sürecini tamamlayan sarımsakların özenle çapalanmasının ardından Temmuz ayında tutam hakine gelmeden gölgelik alanlarda bekletilmesi gerekiyor. En önemli durum ise sarımsak yetiştireceğiniz toprakta daha önce aynı bitkinin ya da pırasanın yetiştirilmemiş olması gerektiğidir.

Sarımsak bakımı yapılırken sulama dönemlerine denk getirilmesi de çok önemlidir. Bitkilerin gelişme döneminin en yoğun olduğu zamanlar, yağışların en çok olduğu zamanlardır. Yağmurlama sulama yapmanın en başarılı sonuçları verdiği topraklarda sulama yapmadan önce bitkilerin yapraklarına gelmeyecek şekilde gübrelenmesi gerekmektedir. Bu işlemleri yaptıktan sonra hasat işlemine kadar herhangi bir uygulama yapılmaz.

Taşköprü Sarımsağın Dikildikten Sonra Bakımı ve Çapalaması bu şekilde gerçekleştirilmektedir. Sizlere sunduğumu bu bilgiler ışığında sarımsak yetiştiriciliğinde dikiminden bakımına, çapalanmasından hasat edilmesine kadarki süreci başarılı bir şeklide yönetebilir ve uygun olarak ürünleri elde edebilirsiniz. Sarımsağın verimi yetiştirme şartlarına ve bölgelere göre farklılık gösterirken depolama sıcaklığının da uygun bir şekilde ayarlanması önemlidir.

 

DSCN2772

Bir önceki yazımız olan Sarımsak Dikimi başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

5 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.