Sarımsak Dikimi

Yıllık bir bitki olan sarımsak -18 derecelik soğuğa kadar dayanıklıdır. Ayrıca 4 ile 10 derece arasında filizlenen bu ürün iyi güneş alan yerlerde yetişmektedir. Günümüzde kadar özellikle İran ve Afganistan’da Allium longicuspis adı verilen bitki türünden gelişerek gelmiştir ve hemen hemen herkesin sofrasında yer almaya başlamıştır. Besleyici özelliği sayesinde çokça tercih edilen bu ürünün Sarımsak Dikimi konusunda da dikkat edilmesi gereken bazı özellikleri vardır. İştah açıcı özelliği bulunan sarımsak ayrıca sucuk, pastırma ve daha birçok yiyeceğin üretiminde etkili rol oynamaktadır.

ekim4

Sarımsak Dikimi Dönemleri

Sonbahar ayı sarımsak ekiminin zamanıdır ve daha çok 1 Ekim – 15 Kasım arasında bu işlem gerçekleşebilir. 2. Dikim zamanı ise 25 Şubat – 10 Nisan aylarıdır. Bu ayların dışında Sarımsak Dikimi yapılamaz. Verimli topraklarda yetişebilen sarımsak ayrıca ılımlı iklimi sevmektedir. Dikimden önce iri dişlerini ayırmanız ve soğan gibi hazırlamanız gerekiyor. Ayrıca bu süreçte toprağın gübrelenmesi de gerekiyor. Sarımsağın dişleri arasında 10 cm boşluk bırakarak 30 cm aralıklarla ve sivri uçları da yukarı bakacak şekilde ekebilirsiniz.

Taze sarımsak elde edilmek isteniyorsa dikim sırasındaki bu mesafeleri azaltabilirsiniz. Sarımsak Dikimi derinliği ise 3-4 cm olmalıdır. Toprakta az miktarda organik madde istemesine rağmen tam organik gübrelerin kullanması tavsiye edilmez. Sadece ticari gübrelere kullanarak dikim yapabilirsiniz. Türkiye’de çapalama uygulamasında sadece yağmur suyundan yararlanılmaktadır ve sadece 2 ile 3 çapa kıraçta sarımsak yetiştiriciliği için yeterli olmaktadır. Sulu şartlarda ekim yapılıyorsa her sulamadan sonra çapa yapılmalıdır.

Sarımsak Bakımı

Kolayca yapılabilen sarımsak bakımını sertifikalı bitkiler ekerek tamamlayabilirsiniz. Bu süreçte farklı hastalıkların ortaya çıkmaması adına otların düzenli olarak çapalama ile temizlenmesi ve oluşma döneminin kurak geçmesi durumunda uygun sulamanın yapılması yeterlidir. Nisan aylarında tam soğan oluşmadan taze sarımsak elde edebilirsiniz. Ayrıca Nisan ayında ekilen sarımsaklar Haziran ayının hemen başında hasat edilmektedir.

Sarımsakları sökerken bel ve çapa kullanmaya özen gösteriniz. Temmuzda olgunlaşan sarımsaklar ise tutam şekline gelmeden önce gölge bir yerde bekletilmelidir. Sarımsağı uygun bir şekilde yetiştirmek için en önemli şart, toprakta daha önceki dönemlerde pırasa, soğan ve yine sarımsağın yetiştirilmemiş olmasıdır.

sarimsak dikimi basladi h4099

Bir önceki yazımız olan Taşköprü Sarımsağı Nasıl Anlaşılır? başlıklı makalemizi incelemenizi tavsiye ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.